Тази статия е част от поредицата за кухнята |
Способи за приготвяне и готварски артикули |
---|
Способи - Инструменти Мерки и теглилки |
Съставки и видове храна |
Храна Подправки Сосове - Супи - Десерти Сирене - Макаронени изделия - Хляб - Чай |
Регионални кухни |
Азия - Европа - Карибите Южна Азия - Латинска Америка Близък Изток - Северна Америка - Африка Други кухни... |
Вижте също: |
Известни готвачи - Кухни - Ястия Готварска книга в Уикикниги |
Хлябът е тестено изделие, изработено от пшенично, ечемично, овесено, царевично или ръжено брашно, съставляващо основна част от трапезата в Европа, Близкия Изток, Америка и Индия. Може да е в различни форми и с различни съставки, пълнеж и добавки, макар че основните елементи са едни и същи - брашно, вода и сол. Макар че съществува голямо разнообразие, хлябът се произвежда предимно от втасало с хлебна мая (дрожди) тесто. Много народи използват хляба като символ в различни обреди и ритуали. В България той е символ на гостоприемство и по традиция официални гости се посрещат с хляб и сол, или с хляб и мед.
Пресният ръчно изработен хляб често е предпочитан, защото се отличава с аромат, вкус и вид. Запазването на свежестта на хлябя е важно, защото той загубва качествата си когато изсъхне. За тази цел може да се продава загънат в целофан или хартия и да се съхранява в найлон или специална кутия за хляб. Ако хлябът се съхранява в топло и влажно място, той мухлясва и става непригоден за консумация. Много дребни частици от хляба, които остават след рязане или хранене се наричат трохи, докато по-големите се наричат хапки или къшеи. Меката вътрешна част на хляба се нарича сърцевина, а външната твърда част - кора.
Хлябът може да е бял, черен и да съдържа добавки като сушени плодове, зърна, масло, яйца и други. Специализираните места, където се продава хляб се наричат хлебарници.
Хляб с маслини в хлебопекарна
Зима иде, хляб няма, зрелищата изтъркани...